Loď Tajemství bude v červenci hostit i Mezinárodní festival Nultý bod

Loď Tajemství bude v červenci hostit i Mezinárodní festival Nultý bod

Loď Tajemství bude v červenci hostit i Mezinárodní festival Nultý bod

Znovuotevřená loď Bratří Formanů bude spolu s festivaly Nultý bod a Za dveřmi nabourávat zažitou letní nudu v Praze. Na rozdíl od kamenných divadel bude totiž fungovat po celé léto coby stálá scéna a tak se stane i místem závěrečného večera Nultého bodu s podtitulem Mladá krev v pohybu II. Komponovaný večer Mladá krev v pohybu II navazuje na předloňské uvedení konané taktéž v prostorách Lodi Tajemství. Cílem tohoto večera je dát šanci mladým začínajícím umělcům a neobvyklým projektům umělců již zavedených. Proto se v tomto roce objeví v programu závěrečná práce sedmidenního workshopu pod vedením Matěje Matějky známého z tvorby divadelní skupiny Farma v jeskyni či polského ZARu a v současné době řídícího prestižní studio v Institutu Jerzyho Grotowského ve Wroclawi či experimentální tvorba zpěvačky Lenky Dusilové z tanečního projektu One Step Before the Fall, který bude mít premiéru na konci listopadu v Divadle Uffo.
Organizátoři festivalů Nultý bod a Za dveřmi si vzali za cíl společně oživit od 16. do 22. července letní centrum města a pokusit se tak nastolit trend, kterým by se Praha přiblížila k evropským metropolím a jejich živoucím ulicím a náměstím. „Tato hlavní idea koresponduje s produkcí a dramaturgii Lodi Tajemství a jsem nesmírně rád, že se na jeden večer naše programy protnou v místě s takovým géniem loci jako je divadelní loď kotvící na Vltavě,“ říká umělecký šéf Nultého bodu Petr Boháč.
Mezinárodní festival fyzického a tanečního divadla Nultý bod i pro rok 2012 zůstává v osvědčeném prostoru Divadla v Celetné, jehož hlavní scéna bude hostit performery a tanečníky světové kvality počínaje Ferencem Fehérem z Maďarska nebo Juschkou Weigel z Německa a konče Miřenkou Čechovou ze skupiny Tantehorse, která 16. července otevře festival světovou premiéru s názvem S/he is Nancy Jo, multižánrovým projektem zabývajícím se tématem změny pohlaví.
Číslovka první se bude skloňovat často i v případě festivalu Za dveřmi – v šesti dnech od 16. do 21. července 2012 uvede v dolní části Václavského náměstí světovou premiéru česko-ruských Teatr Novogo Fronta, pražskou premiéru Divadla Continuo a zároveň se v domácí premiéře představí proslavený německý soubor Antagon či polský ansámbl Buiro Podroźy. Na program budou následně navazovat Ozvěny festivalu Za dveřmi na plzeňském festivalu Živá ulice, který se v západočeské metropoli koná od 23. června do 9. září coby jedna z vlajkových lodí projektu Evropského hlavního města kultury Plzeň 2015.
Celý program obou festivalů bude od začátku června dostupný na webu www.novedivadlo.cz. Více též nultybod.cz, www.zadvermi.cz.

Témata článku