Občanské sdružení ART Prometheus se chystá na další nabitý rok, čekají ho mezinárodní festivaly i premiéry

Občanské sdružení ART Prometheus se chystá na další nabitý rok, čekají ho mezinárodní festivaly i premiéry

Občanské sdružení ART Prometheus se chystá na další nabitý rok, čekají ho mezinárodní festivaly i premiéry

ART Prometheus má za sebou rok nabitý úspěšnými projekty a s očekáváním se chystá na jejich pokračování. Organizátor oblíbeného pražského festivalu pouličního divadla Za dveřmi přivzal do své rodiny velký pouliční festival Živá ulice v Plzni a stál za řadou divadelních premiér a specifických projektů. ART Prométheus, o. s., je významným českým divadelním producentem – řadu let spolupracuje s předními soubory, jako jsou Divadlo Continuo, Décalages – divadlo v pohybu (CZ/FR), Nori Sawa (JAP), V.O.S.A. Theatre, Bratři v tricku či Teatr Novogo Fronta (CZ/RU). Právě Teatr Novogo Fronta má za sebou velmi úspěšný rok 2012 – jako snad prvnímu z v Česku působících souborů se mu podařilo realizovat rozsáhlou mezinárodní koprodukci ve spolupráci s partnery z Velké Británie a Maďarska. Světová premiéra projektu Home:scape se uskutečnila na začátku srpna v Londýně, představení nadále získávalo ohlasy v Česku, Slovensku a Maďarsku. Nezůstalo ale u jediné premiéry - hned ze začátku roku uvedlo TNF ve spolupráci s tanečním souborem DOT504 premiéru představení Manson, popisující temná zákoutí vrahovy duše. Pro JAMU vytvořilo v brněnské Zbrojovce site-specific představení Snuff Stuff, na Mezinárodním festivalu pouličního divadla Za dveřmi uvedl v premiéře pouliční představení Causa Fatalis a v listopadu 2012 pak režisérka Irina Andreeva představila v berlínském Ballhaus Rixdorf premiéru performance Eclypso. V české premiéře ji představí v Praze i v roce 2013. Česko-ruský soubor odehrál dohromady v Česku a zahraničí během roku 2012 52 představení.
Úspěšný rok 2012 byl jen předehrou k letošku, kdy se Teatr Novogo Fronta chystá oslavit dvacetileté výročí svého vzniku. A to dosti symbolicky: k dvouměsíční rezidenci od března do května pozvalo izraelský soubor Clipa a to včetně jeho zakladatele Dmitrije Tyulpanova, který stál i u vzniku Teatr Novogo Fronta. Společné představení s pracovním názvem The Other uvedou v české premiéře 28. a 29.4.2013 v NoD Roxy, v Izraeli se pak projekt představí v srpnu 2013.

Další z divadelních souborů spolupracujících s ART Prometheus, Divadlo Continuo, pokračoval i letos v úspěšné tradici letních site-specific projektů. Letošní site-specific představení ve vodňanské cihelně přineslo zpracování Saint-Exupéryho Citadely, přitáhlo přes dva a půl tisíce diváků a vysloužilo si kladné ohlasy napříč médii. Divadlo Continuo uvedlo v roce 2012 i několik premiér - inscenace Sousedi vznikala po dobu dvou let na základě vzpomínek jihočeských pamětníků na poválečné události v Sudetech a nabídla nový pohled na dosud značně tabuizované téma. Nové pouliční představení NOW..? se objevilo na řadě divadelních festivalů a přidalo další site-specific projekt Na peróně, který vznikl v Českých Budějovicích jako výstup z workshopu “Odvaž se!” pod vedením Pavla Štourače a Jara Viňarského. Během minulého roku tak odehrálo na padesát představení u nás i v zahraničí, realizovalo 5 mezinárodních workshopů v rámci projektu Divadelní Laboratoř a 8 workshopových setkání v rámci projektu Ateliér Malovice, která byla určená pro děti a jejich rodiče.
V roce 2013 připravuje Divadlo Continuo loutkovou inscenaci Nedorozumění a představení Pustina, které bude vycházet z prvků fyzického divadla a diváci se mohou těšit i na další letní site-specific projekt. Důstojně tak oslaví výročí dvaceti let od svého vzniku. V dubnu se chystá na čtyřtýdenní site-specific projekt do finského Turku, na který bude navazovat v první polovině roku turné i po Švédsku a Norsku. V únoru pak zahajuje Divadlo Continuo dlouhodobou pedagogickou spolupráci s divadelní univerzitou ve švýcarském Verscio na novém programu výuky a vzdělávání v oblasti „physical theatre and performing arts“. Na tomto projektu se budou podílet i pedagogové DAMU a JAMU.

Unikátnímu sdružení V.O.S.A. Theatre se podařilo i v roce 2012 navázat na úspěch, který sklidilo na EXPO 2010 v Šanghaji. V.O.S.A. Theatre se představila na řadě zahraničních i českých divadelních festivalů a realizovala například unikátní projekt Košických Imaginácií, kdy se z celého města stává jedno velké site-specific jeviště. Košické Imaginácie přizvaly soubor ke spolupráci i pro rok 2013, a tak se V.O.S.A. Theatre představí před mezinárodním publikem v rámci programu Evropského hlavního města kultury Košice 2013. Na podzim roku 2012 se pak účastnil oficiální reprezentační cesty Hlavního města Prahy do gruzínského Tbilisi. Soubor připravuje na rok 2013 premiéru nového představení ONI, které hodlá pracovat s principy pouličního divadla, nového cirkusu a novými multifunkčními objekty. V září 2013 pak vystoupí v rámci reprezentace Hlavního města Prahy v americkém Chicagu.
Japonský loutkář Nori Sawa, který dlouhodobě žije v Česku a úzce spolupracuje s ART Prométheus, uskutečnil v roce 2012 celkem 25 představení, většinou v zahraničí. Jenom na turné, začínajícím na Chicago Humanities Festival odehrál osm představení, dále navštívil Turecko, Maďarsko, Rakousko, Slovinsko, Rusko a Slovensko. V červnu 2012 uvedl na festivale Divadlo evropských regionů Nori Sawa premiéru představení Opice a krab. Na rok 2013 připravuje sérii workshopů Umění býti neviditelným, které zakončí premiéra nového pouličního představení.

Česko-francouzská dvojice Décalages - divadlo v pohybu se v roce 2012 zaměřila především na realizaci workshopů. V centru pro současný cirkus Cirqueon a v Trutnově odučili dohromady čtyřicet dní intenzivních workshopů, a dali tak možná vzniknout nové akrobatické generaci. Pro rok 2013 připravují premiéru pouličního představení Velvet Blues věnovanou památce zesnulého prezidenta Václava Havla. Bude vycházet z principů francouzského nového cirkusu, bude jej tvořivě rozvíjet a obohacovat o pražskou undergroundovou kulturu a její výrazové prvky. Projekt bude premiérován v rámci Mezinárodního festivalu outdoorového a pouličního divadla Za dveřmi v Praze v červenci 2013.
Žonglérské duo Bratři v tricku reprízovalo během roku 2012 představení Malíři, které si získalo srdce malých i velkých diváků na mnoha letních festivalech. 15. února 2013 uvedou, tentokráte pod názvem (bra)Tři v tricku novou inscenaci Plovárna volně inspirovanou Vančurovým Rozmarným létem. Na představení k sobě přibrali herečku a akrobatku Kristýnu Vlčkovou a režisérku Veroniku Riedlbauchovou. ART Prometheus dlouhodobě podporuje rozvoj žonglování a jemu příbuzných aktivit, pravidelně organizuje Pražský žonglérský marathon a Světový den žonglování.

V únoru 2012 přinesl ART Prometheus jako první do České republiky evropský trend “pop-up” klubů. „Vždy jsem měl sen, dokázat oživit konkrétní místo, vdechnout mu atmosféru skrze živou kulturu. Spojení již opuštěného, nevyužitého a často industriálního místa a jeho architektury s živou hudbou, divadlem či výtvarným uměním je fascinující,“ říká Jakub Vedral, organizátor projektu Blink. Samotný název klubu vychází z anglického výrazu „blink“, tedy mrknutí oka. Na začátku prosince 2012 pak ART Prometheus projekt Klub Blink v hale holešovické tržnice oživil ve spolupráci s Gambrinus 11 Excelent, a nabídl tak šest večerů plných urban culture, hudby, divadla a zábavy. V roce 2013 se klub Blink Excelent objeví hned ve čtyř městech po celé republice - Praze, Plzni, Brně a Ostravě.

4. ročník Mezinárodního festivalu pouličního divadla Za dveřmi se v roce 2012 přesunul ze Staroměstského na Václavské náměstí. „Pouliční divadlo je zážitek, který vdechne vždy ulici život, energii a touhu jej sdílet,“ řekl při zahájení Jakub Vedral, ředitel festivalu Za dveřmi. „A přesně toho bychom rádi dosáhli, chceme změnit Václavské náměstí, které doposud patřilo spíše autům než lidem na jedno velké divadelní jeviště.“ Šest dní programu nabídlo pražským i zahraničním divákům soubory evropské kvality: polské Biuro Podrozi, německé antagon theaterAKTion či španěla Adriana Schvarzsteina. V roce 2013 se uskuteční pátý ročník, na kterém se ART Prometheus hodlá opět zaměřit na objevování a prezentaci středoevropského pouličního divadla.

ART Prometheus se v roce 2011 zúčastnil grantového řízení vyhlášeného městem Plzeň a podařilo se mu stát se pořadatelem tradičního městského letního festivalu, doposud známého v Plzni pod jménem Struny na ulici. ART Prometheus připravil projekt, který vychází z tradice a nabízí nový rozměr, především díky mezinárodním zkušenostem. Od června do září 2012 tak proběhl v centru Plzně Multižánrový festival Živá ulice - Plzeňská setkání. Přinesl přes 170 hudebních, divadelních a uměleckých vystoupení a přilákal na 40 tisíc návštěvníků. V roce 2013 bude festival Živá ulice připravuje ještě rozsáhlejší program, který bude výrazně obohacen o spolupráci s německými organizacemi. Jeho hlavní část se bude konat v období od 31. 7. do 11. 8. 2013. Organizace Evropského hlavního města kultury Plzeň 2015 zařadila Živou ulici mezi vlajkové lodě projektu.

ART Prometheus se kromě Prahy, Plzně a jižních Čech objevil i na severní Moravě. Za podpory Nadace OKD realizoval Karnevalový průvod Nadace OKD, který je díky své návštěvnosti jedním ze dvou největších karnevalových průvodů v republice. Za podpory Nadace OKD a ve spolupráci s Nadačním fondem pro podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením vytvořil ART Prometheus unikátní projekt vozíčkářského bezbariérového baru BezBar, který se představil na řadě letních hudebních festivalů – United Islands, Colours of Ostrava či Štěrkovna Hlučín. ART Prometheus realizuje ve spolupráci s M production i druhý z největších českých průvodů, Karlovarský Karneval, který se bude v roce 2013 konat již pošesté. Zdroj: ART Prometheus

Témata článku