Slovenský soubor elledanse míří do pražské Archy

Slovenský soubor elledanse míří do pražské Archy

Slovenský soubor elledanse míří do pražské Archy

Divadlo Archa přivítá 10. října slovenský soubor elledanse s jejich posledním projektem Voda na vode. Soubor elledanse vznikl v roce 2007 v Bratislavě spolu se stejnojmenným tanečním studiem, uvádí autorské projekty současného tance a pravidelně hostuje na festivalech na Slovensku i v zahraničí. Inscenaci Voda na vode vytvořila choreografka a režisérka Šárka Ondrišová: Taneční inscenace vzniklá s použitím tanečního materiálu interpretů je sledem „snových a vztahových obrazů. Na začátku jsme zkoumali svět jedné ženy. Její potápění se hlouběji a hlouběji do příběhu v ní otevírá všechny komnaty jejích vzpomínek. Obrazy se v průběhu tvorby osamostatňovaly a začaly vytvářet osobité malé světy. Nové životy. Charaktery ostatních postav, které byly na začátku jen odrazy, si vydobyly svůj prostor na projevení se.
V inscenaci účinkují tanečníci Martin Melo, Nikoleta Rafaelisová, Magdaléna Čaprdová, Soňa Ferienčíková, Boris Nahálka, Radoslav Piovarči. Premiéra se konala v Bratislavě v prosinci 2011. Pražské představení je pořádáno ve spolupráci se Slovenským institutem v Praze.
Šárka Ondrišová je absolventkou HTF KTT VŠMU v Bratislavě, odboru choreografie baletu. V současnosti spolupracuje s mnoha bratislavskými divadly: Nová scéna, SND, Radošinské naivné divadlo, Štúdio L+S, Divadlo Aréna, Divadlo Astorka, Bratislavské bábkové divadlo. Je zakladatelkou a vedoucí osobností Alternatívneho divadla a Tanečnej školy elledanse od roku 2007. V průběhu pěti sezon existence elledanse se podepsala jako choreografka a spoluautorka pod úspěšné produkce: Canto Hondo, které získalo ocenění DOSKY 2008 za Nejlepší inscenaci, režii a hudbu, stejně jako ocenění ministra kultury SR, dále Jablko, Silent Snow, Pocta kravám (nominace na DOSKY za námět), pro balet SND 4MEN, pro Balet Bratislava Frost, a naposledy pro divadlo elledanse inscenace Voda na vode. Zdroj: Divadlo Archa, elledanse

Témata článku