Soubor Spitfire Company chystá projekt Sniper's Lake, premiéra v dubnu

Soubor Spitfire Company, který má v posledních letech na kontě projekty One Step Before the Fall, Antiwords a Animal Exitus, představí zkraje dubna pražské veřejnosti nový projekt Sniper's Lake. Po tématech předchozích inscenací, jimiž bylo vyčerpání, Parkinsonova choroba, vyrovnávání se s traumatem a porodem, se Spitfire Company pouští do otázek dotýkajících se témat uprchlictví, migrace i role osamělých střelců naší doby. Představení vzniká v koprodukci s prestižním norským divadelním domem Baerum Kulturhus a díky finanční podpoře EEA grantu. Premiéra se uskutečnila 26. března v Oslo a následně proběhne 7. a 8. dubna v pražském divadle Ponec. Od druhé světové války nebylo tolik migrantů na cestách jako v dnešní době. Utíkají nejen před něčím, ale i za něčím. Neviditelná hrozba je nedílnou součástí naši reality. Paralyzuje nás, ale je i spouštěčem reakce, kdy člověk překonává sám sebe. Osamělý střelec a uprchlíci jsou motivy, s nimiž se setkáváme v každodenním životě. „Představení Sniper’s Lake začalo nabývat pevných obrysů v období kyjevské krize, která vyústila v masakr na Majdanu. Téma osamělého ostřelovače stojícího proti civilistům tehdy velmi silně rezonovalo. A to tvůrci nevěděli, co se stane v Paříži a několik týdnů později i v České republice, v Uherském Brodě. Připravujeme představení a reagujeme na svět, ve kterém žijeme. A hledáme prostředky, jak docílit společnou emoci,“ vysvětluje Petr Boháč, umělecký šéf Spitfire Company, dramaturg představení Sniper's Lake a postava střelce v jednom.
Motiv střelce bude zhmotněn střílející postavou v hledišti. Petr Boháč doplňuje: „Když jsme k našemu tématu hledali adekvátní vyjadřovací prostředek, objevili jsme reálně paintball. Některé sniper pušky na paintball jsou k nerozeznání od pravých. Jsem zvědav, co se stane, když začnu na performery střílet. Jaká bude reakce. Cvičíme se k dokonalosti, abychom se nezranili. Každý zásah paintballovou střelou přeci jen bolí. Je to podobné jako u provazochodce. Také nesmí udělat chybu. “ Dalším krokem k autentičnosti ve zpracování tak složitého tématu byl fakt, že se celý tvůrčí tým několikrát sešel s uprchlíky, kteří nikdy nezapomenou na svůj běh. Například s Fatimou, která s rodiči a sourozenci utekla z Afganistánu. Protože ona a její bratr chtěli chodit do školy a bylo jim to pod trestem smrti zakázáno.
Sniper’s Lake úzce navazuje na předchozí projekty jako One Step Before the Fall a Animal Exitus a personálně i tematicky tvoří volnou trilogii Člověk v mezní situaci. Žánrově se jedná o fyzické a taneční divadlo s velmi silnou vizuální a emoční složkou. Právě díky extrémnímu fyzickému nasazení, které vyvolává silné emoce, obdržely minulé projekty Spitfire Copmany i jejich protagonisté a protagonistky několik tuzemských i zahraničních ocenění, mimo jiné Herald Angel Award, nominaci na Total Theatre Award, nominaci na cenu Thálie i ceny Divadelních novin. Pro letošní rok pak soubor obdržel pozvání ze Švédska, Dánska, Norska, Německa, Koreje, USA, Polska, Skotska a Slovenska.
Taneční představení Sniper’s Lake od počátku vzniká ve spolupráci s norským Baerum Kulturhus a občanským sdružením Tanec Praha. Především koprodukce s Baerum Kulturhus je v kontextu českého perfoming arts ojedinělá a odkazuje na stále větší prestiž české skupiny Spitfire Company. Baerum Kulturhus patří mezi nejznámější nordické organizace zabývající se současným živým uměním.
Hudba byla speciálně pro projekt složena americkou skladatelkou Sivan Eldar v současné době mladou nadějí americké vážné hudby, která počínaje letošním rokem mimo jiné začíná skládat pro Boston Children's Chorus nebo izraelskou Ensemble Musica Nova. Hudba pro šest hlasů byla nahrána dobře známou formací Clarinet Factory.

Zdorj: Spitfire Company

Témata článku