Večer vítězů Ceny Jarmily Jeřábkové v polovině května v NoD

Večer vítězů Ceny Jarmily Jeřábkové v polovině května v NoD

Večer vítězů Ceny Jarmily Jeřábkové v polovině května v NoD

Experimentální prostor NoD se stane 16. května dějištěm tanečního večera, na kterém se představí vítězky posledního ročníku choreografické soutěže o Cenu Jarmily Jeřábkové, dvě choreografie budou uvedeny v premiéře. Program bude doplněn promítáním tanečního filmu.
Držitelky Ceny Jarmily Jeřábkové Eszter Herold a Markéta Maia Kuttnerová představí své oceněné choreografie a nově vytvořené choreografie na závěr turné, které proběhlo v Centru nezávislej kultúry Záhrada v Banské Bystrici a v National Dance Theatre – Refektorium v Budapešti. 1. místo v soutěži získala maďarská choreografka Eszter Herold. Volnou kompozici Mátka porota ocenila jako „vysoce osobitě vyjádřenou hluboce zakotvenou emoci mateřství, která dílo nese, důslednou promyšlenost kompozice díla, detailní artikulovanost a silnou, zároveň jemnou senzitivitu tanečního pohybu a silnou atmosféru, kterou přenáší tanečnice na diváky. 2. místo nebylo uděleno. 3. místo obsadila česká choreografka Markéta Maia Kuttnerová. V choreografii V zemi byla zejména oceněna její „silná jevištní prezence.
Program je rozdělen do dvou částí, na které lze také samostatně kupovat vstupné. Večer zahájí v 18.00 hodin projekce filmu Ahnen, což je původně choreografie Piny Bausch z roku 1987. Hostem večera bude také Jan Minařík, sólový tanečník a asistent choreografky Piny bausch.
Od osmi hodin budou postupně uvedeny choreografie: Zelle (premiéra, choreografie a tančí: Markéta Maia Kuttnerová, Jesse Lisser), Mátka (choreografie a tančí: Eszter Herold), V zemi (choreografie a tančí: Markéta Maia Kuttnerová) a White (premiéra, choreografie a tančí: Eszter Herold). Více: http://nod.roxy.cz/program?id=656

Témata článku