Teatro NoD a další scény hostí devatenáctý ročník přehlídky...příští vlna/next wave...

Teatro NoD a další scény hostí devatenáctý ročník přehlídky...příští vlna/next wave...

Teatro NoD a další scény hostí devatenáctý ročník přehlídky...příští vlna/next wave...

Pražská scéna Teatro NoD bude ve dnech 3.–9. října hostit již devatenáctý ročník přehlídky české alternativy ...příští vlna/next wave... Diváky čekají experimentální a kontroverzní inscenace, umělecké projekty právě ukončeného Deepcampu Ostrava nebo ceněná a oblíbená inscenace Petry Tejnorové Jižák, město snů, která měla premiéru v rámci letošního ročníku Street for Art. Brněnský soubor D" EPOG, který v listopadu přijede do Teatra NoD s inscenací Žena – subjekt / Žena – objekt, představí v rámci festivalu v premiéře svou novou inscenaci Cesty / Poutě. Teatro NoD je díky svému syrovému a industriálnímu interiéru a odvážné dramaturgii pro festival ...příští vlna/next wave.... jako stvořené.
Festival ...příští vlna/next wave.... dlouhodobě sleduje a spolumodeluje současnou českou alternativní divadelní scénu, upozorňuje na její kořeny, aktuální trendy i slepé uličky. Děje se tak prostřednictvím sevřené dramaturgie i udílení tradičních Poct festivalu v oblasti nezávislého a alternativního divadla,“ vysvětluje jeden z organizátorů festivalu Jakub Matějka.
* Festival bude v prostorách NoD zahájen ve středu 3. října jemnou a zároveň drsnou inscenací Valentýn, v níž pod vedením Apoleny Vanišové exceluje mim a herec Petr Krušelnický.
* Ve čtvrtek 4. října přijede mladý brněnský soubor Divadlo D" EPOG s premiérou Cesty / Poutě o všech, kteří někam putují; ať už je to přes kontinent, nebo ode zdi ke zdi. Koláž textů vznikla na podkladě cestovatelského serveru Lonely Planet, svědectví pátera Františka Lízny, románu Olgy Tokarczuk i poezie Charlese Baudelaira. Druhý díl bude mít v Praze i Brně v rámci festivalu svou českou premiéru. Od 21:00 pak vystoupí Agon Orchestra, který společně s Petrem Kofroněm a Ivanem Acherem hudebně doprovodí amatérské pornofilmy ze 60. let pocházející ze sbírky Jana Daňhela.
* V sobotu 6. října se představí Deepcamp Ostrava, který od 17.00 představí umělecké projekty vzniklé z již proběhlého ročníku tohoto multižánrového workshopu.
* Pondělí 8. října uvede inscenaci Jana Mocka balancující na pomezí zvukové instalace a divadla KUNSTAKADEMIE a od 20.30 ceněnou inscenaci Petry Tejnorové Jižák, město snů, která měla premiéru na letošním festivalu Street for Art, o životě několika teenagerů a jejich minulých a budoucích životech na pražském Jižním Městě.
* Závěrečnou inscenací programu ...příští vlna/next wave.... bude 9. října kontroverzní inscenace brněnského Divadla Feste Pohřbívání, která si v Praze odbude svou pražskou premiéru. Tato hra mladého dramatika Romana Sikory mapující vývoj české polistopadové společnosti je přímým přenosem veřejnoprávní televize ze státního pohřbu současného prezidenta České republiky Václava Klause. Tvůrci slibují na pražskou premiéru pozvat i české politické špičky.
Festival Next wave nachází v prostoru NoD každoročně své místo. Podílíme se na dramaturgii, respektive nabízíme nové projekty Teatro NoD do celého programu festivalu. Specifické akce festivalu Next wave se dobře hodí do prostoru i programu NoD,“ uzavírá umělecký šéf NoD Adam Halaš.

* Dekadentní koupel se zpěvy a vyslovením Poct festivalu ...příští vlna/next wave... proběhne v Divadle Na zábradlí 5. října. Tentokrát se ztvárnění této události zhostil Roman Zach. Večer je inspirován projektem miusee@poetrymusical, který byl uváděn v pražském Divadle Komedie v poslední divadelní sezóně.
* Festival také představí nově vznikající centrum nezávislého divadla ve Veletržním paláci – Studio Hrdinů. Svou existenci zahajuje v místech bývalého kina (před požárem v 70. letech). Iniciátorem a ředitelem je bývalý dramaturg NoD a MeetFactory Jan Horák. V rámci zahájení nabízí Studio Hrdinů spolu s festivalem vybrané soubory a umělce, kteří by měli být do budoucna spojeni s jeho dramaturgií. Hlavním projektem večera 7. října bude světová premiéra jediné divadelní hry L. F. Célina Církev v režii Jana Horáka a Michala Pěchoučka. Událost, jež – předpokládáme – vstoupí do centra divácké i kritické pozornosti letošní divadelní sezony. Hrají Karel Dobrý, Tomáš Jeřábek a Ivana Uhlířová. Představení Církev přiváží festival na konci října také do brněnského Divadla Husa na provázku.

V Brně se festival letos koná potřetí - http://www.nextwave.cz/index.php/brno-program - a připojují se také Pardubice, kde proběhne 7. října „scénický dokument“, součást cyklu Cesty energie, v prostorách a. s. Paramo. Projekt Světlo z Haliče připravil režisér Miroslav Bambušek s dramaturgem Ewanem McLarenem a je věnován ropě a počátkům její těžby v Haliči. Hudební doprovod složil Vladimír Franz. Vše se uskuteční v autentickém prostředí "živého" provozu, kam festivalové diváky zaveze autobus z Prahy.

Festival …příští vlna/next wave… již 19 let poskytuje platformu pro rozsáhlou prezentaci českého divadelního okraje a jiné alternativy všech možných uměleckých oborů, forem a žánrů. Tradičně se festival soustředí i na mimořádně tvořivé fenomény výpadů divadla do hraničních i sousedních oblastí – výtvarného umění, hudby, literatury, mediální sféry a mnohých dalších. Divadlo takto přitahuje jevy původně odstředivé, periferijní nebo podzemní, překračuje své dosud „zřejmé“, většinou jen konvencí udržované druhově-žánrové hranice a postupuje v uzurpování uměleckých a kulturních jevů této doby (happening, akční umění, instalace, performance, site specific, nová média, multimédia, ale i paradivadelní projevy, sociální divadlo, rituály, ceremonie atd.). V posledních letech klade důraz na sevřené dramaturgické celky, premiérové projekty, angažované a politické divadlo. Iniciuje vznik nových projektů a pomáhá zaštítit mladé progresivní umělce různých oborů.Více: www.nextwave.cz Zdroj: NoD, nextwave.cz

Témata článku